Τα realia, realia, realia...

Πώς συνδυάζεται η αγάπη για τα ταξίδια με την αγάπη για τη διδασκαλία. Πώς απλά αντικείμενα μπορούν να μεταμορφώσουν το μάθημα. Και πώς να ξεκινήσεις τη συλλογή σου από realia!

 

Όταν ήμασταν μικρά, τρυφερά μπουμπούκια στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου, στην καλύτερη περίοδο της ζωής μας δηλαδή (πιστεύω!), δεν είχαμε πάντα συναίσθηση πόσα υπέροχα, σημαντικά και χρήσιμα πράγματα περνούσαν δίπλα από τα αυτιά μας κάθε μέρα. Τώρα που γυρίζω πίσω και το σκέφτομαι, είμαι σίγουρος ότι κοντά σε εκείνα που θυμάμαι, πρέπει να άκουσα και να ήρθα σε επαφή με δεκάδες άλλα, υλικά, βιβλία, συμβουλές και αποστάγματα σοφίας των δασκάλων μου που απλά διέγραψα ή έθαψα βαθιά.


Υπάρχουν όμως και κάποια που έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη, είτε γιατί ο άνθρωπος που μας τα είπε είχε αυτή τη φωτεινή δύναμη πάνω μας, είτε γιατί ακούστηκαν την κατάλληλη στιγμή, είτε γιατί έτυχε να αντηχήσουν μέσα μας με κάτι που ταίριαζε πολύ στο είναι μας. Ένα από αυτά τα διαμάντια λοιπόν είχε να κάνει με τα realia, όπως λέγονται τα πραγματικά, αυθεντικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται μέσα στην τάξη με ένα συγκεκριμένο διδακτικό σκοπό. Εκείνο το μάθημα το θυμάμαι ακόμα. Η καθηγήτρια είχε φτάσει στην τάξη με ένα τεράστιο κουτί. Και το μάθημα είχε να κάνει με πάμπολλα απρόβλεπτα μικρά συνηθισμένα αντικείμενα που μπορούσαν να δώσουν ζωή σε ένα μάθημα με τον πιο απλό τρόπο.


Τα realia μπορούν να είναι οτιδήποτε. Χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα, φωτογραφίες, πράγματα φτιαγμένα από ύφασμα ή ξύλο, ηλεκτρονικά, μηχανικά ή εντελώς συμβατικά. Μπορούν να είναι ακριβά και πολύτιμα ή πάμφθηνα και φθαρμένα από τη χρήση. Στα χρόνια που δουλεύω στην τάξη, έχω δει συναδέλφους να χρησιμοποιούν πάρα πολλά τέτοια αντικείμενα με απίθανους τρόπους και τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους, να ενθουσιάζονται. Πώς όμως ξεκινάς να φτιάχνεις τη συλλογή σου και πώς επιλέγεις τα κατάλληλα αντικείμενα που θα βρουν τη θέση τους στην τάξη σου; Διάβασε μέχρι το τέλος για να δεις μερικές απλές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις κι εσύ realia στο μάθημα της ξένης γλώσσας αλλά γιατί όχι; Και σε πολλά άλλα μαθήματα!


 

1) Σου αρέσουν τα ταξίδια; Υπέροχα!


Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν καλά την αγάπη μου για τα ταξίδια. Πέρα από όλα τ' άλλα που κερδίζεις ταξιδεύοντας, όμως, είναι ταυτόχρονα και μια μοναδική ευκαιρία να συλλέξεις αντικείμενα που μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο σε ένα γλωσσικό μάθημα. Δεκάδες απλά πράγματα μπορούν να γυρίσουν μαζί σου από ένα ταξίδι, ειδικά σε μια χώρα που μιλά τη γλώσσα που διδάσκεις. Κράτησε τα εισιτήρια από τα μέσα μεταφοράς και άλλα πληροφοριακά αντικείμενα όπως χάρτες του μετρό και χρησιμοποίησέ τα σε ένα βιωματικό μάθημα για τα μέσα μεταφοράς. Δες μήπως στο ξενοδοχείο σου ή σε σημεία με τουριστικές πληροφορίες υπάρχουν φυλλάδια με χάρτες της πόλης που επισκέπτεσαι. Συχνά μάλιστα, υπάρχουν και απίθανοι χάρτες προορισμένοι για παιδιά με καρτούν και εικόνες από τα αξιοθέατα της πόλης. Μάζεψε όσα πιο πολλά μπορείς και χρησιμοποίησέ τα σαν βάση σε ένα μάθημα για giving directions.


Μπορείς ακόμα να βρεις πολύ όμορφα και φτηνά αντικείμενα στα μαγαζιά με σουβενίρ που δημιουργούν απίθανες ιστορίες για ένα μάθημα με ψώνια στην ξένη γλώσσα. Αυθεντικές καρτ ποστάλ που συχνά χαρίζονται σε μουσεία ή αξιοθέατα που επισκέπτεσαι μπορούν να αλλάξουν τελείως μια γραπτή εργασία. Μάζεψε τέτοιες από όπου πας και είτε χρησιμοποίησέ τες όπως είναι, ή φτιάξε έγχρωμα αντίγραφα σε λίγο πιο χοντρό χαρτί εκτύπωσης για να έχεις όσες θες. Και φυσικά, ψάξε το εκπαιδευτικό υλικό που πολύ συχνά έχουν τα πιο μεγάλα και σύγχρονα μουσεία, θα βρεις θησαυρούς! Τι άλλο; Ό,τι μπορείς να φανταστείς! Μενού από εστιατόρια και καντίνες, χάρτινα σουβέρ που βρίσκεις δωρεάν με τον καφέ ή το ποτό σου και φυσικά φωτογραφίες ή βίντεο που μπορούν να δώσουν έναν πιο προσωπικό τόνο στο μάθημα από αυτές που βρίσκουμε έτοιμες στο ίντερνετ. Τι καλύτερο άλλωστε από το να δείξεις τα διάφορα μέρη στους μαθητές σου με εσένα μαζί;


2) Πετάς τα παλιά παιχνίδια; Όχι βέβαια!


Όσοι έχουμε παιδιά ξέρουμε καλά τι θα πει ξεκαθάρισμα στο ντουλάπι με τα παιχνίδια. Είτε γιατί παλιώνουν και έρχονται καινούρια σε γιορτές και γενέθλια, είτε γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν στάδιο και προτιμήσεις, συχνά-πυκνά βρισκόμαστε με τα παιχνίδια που δεν έχουν πια χώρο στο παιδικό τους δωμάτιο στα χέρια. Φυσικά μπορούμε να χαρίσουμε πολλά σε φίλους ή δομές, και πάλι όμως είναι σίγουρο ότι θα μας μείνουν διαθέσιμα πράγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς εμπνευσμένους τρόπους στην τάξη. Κουτιά, κουκλάκια, παζλ και επιτραπέζια είναι πολλές φορές μοναδικές ευκαιρίες για να διδάξουμε παίζοντας αλλά ακόμα και κομμάτια από τα παλιά μας παιχνίδια μπορούν να μας φανούν χρήσιμα.


Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε ζάρια, πιόνια ή ταμπλό που αναπροσαρμόζονται εύκολα. Τουβλάκια, ξύλινα μέρη ή μαγνητικά κομμάτια, ειδικά από βρεφικά παιχνίδια με θεματικές (τα ζώα, το σώμα, τα χρώματα). Αγαπημένα μου είναι ένα καπέλο στο οποίο στερεώνονται κάρτες για παιχνίδι ερωτήσεων, το κλασικό "Μάντεψε ποιος;" για να διδάξεις περιγραφή εμφάνισης και φυσικά τα ψεύτικα λεφτά!


3) Μην το περιγράφεις, δείξ' το!


Πολλές φορές έχει τύχει παλιοί μαθητές μου να μου πιάσουν κουβέντα χρόνια μετά και πολύ συχνά η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τις αναμνήσεις τους από το μάθημα. Έχω παρατηρήσει, λοιπόν, ότι τα περισσότερα μαθήματα που θυμούνται πιο έντονα είναι εκείνα που χρειάστηκε να αγγίξουν, να περιεργαστούν ή να χρησιμοποιήσουν πραγματικά αντικείμενα. Ας πούμε, το μάθημα για τα countable/uncountable nouns όπου έπρεπε να βρουν και να περιγράψουν αντικείμενα στο χώρο της τάξης, της αυλής ή της κουζίνας του σχολείου. Το μάθημα για τις αισθήσεις όπου έπρεπε να μαντέψουν τι είναι αυτό που γεύονται, μυρίζουν ή αγγίζουν με δεμένα μάτια.


Η λογική είναι απλή όσο και εύκολη: Θέλεις να διδάξεις τα φρούτα ή τα ρούχα; Φέρε φρούτα ή ρούχα! Δώσε τους να ψάξουν την κασετίνα σου για να μάθουν τα αντικείμενα της τσάντας. Μην μοιράζεις φωτογραφία από ένα αντικείμενο αν μπορείς να φέρεις το ίδιο το αντικείμενο. Και φυσικά, μην ξεχνάς ποτέ την πιο μεγάλη αλήθεια: το πιο ενδιαφέρον αυθεντικό αντικείμενο που είναι αδύνατον να του αντισταθούν οι μαθητές/τριες σου, είσαι εσύ!


 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία και οι περιορισμοί μας έχουν δώσει μεγάλα χτυπήματα. Πολλά από αυτά που γράφω και κάνω συνήθως έχουν μπει αναγκαστικά στον πάγο. Αλλά η αξία τους δε χάνεται, και σύντομα θα επιστρέψουμε στις τάξεις μας όπως και πριν! Μην ξεχάσεις λοιπόν: τα realia μπορούν να έχουν μαγική δύναμη και να δώσουν άλλη πνοή στο μάθημά σου με μια απλή κίνηση. Την κίνηση που κάνεις για να βγάλεις το καινούριο αντικείμενο από την τσάντα!


Γράψε μου πώς χρησιμοποιείς ή έχεις χρησιμοποιήσει εσύ realia στο μάθημά σου, και τι νιώθεις ότι κέρδισες από αυτό!119 views0 comments
 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

κατηγορίες άρθρων και τι θα βρεις στην καθεμιά

A STUDENT ONCE TOLD ME

Κάποτε ένας μαθητής μου είπε

Ιστορίες που ξεκινούν από μια αθώα απορία, μια σκέψη ή μια παρατήρηση που έκανε ένα από τα απίθανα παιδιά που έχουν περάσει από την Αίθουσα 9.

IDEAS IN PRACTICE

Τι κάναμε στην τάξη και μας άρεσε

Καμιά φορά χρειάζεται να δεις και να ακούσεις για να πιστέψεις! Εδώ θα βρεις πράγματα που κάναμε και πήγαν καλά αλλά και πράγματα που θελήσαμε να κάνουμε και πήγαν εξαιρετικά στραβά!

THOUGHTS

Σκέψεις, αΠόψεις, γνΩμες

Ό,τι μου κατεβαίνει. Ό,τι σου κατεβαίνει. Ό,τι μας κατεβαίνει. Ό,τι τους κατεβαίνει.

TEACHER TIPS

Τα κόλπα της δουλειάς

Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν την ξέρεις από την αρχή. Ο καλός Δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος. Θα σου πω τι έμαθα, λοιπόν, αφού την πάτησα πρώτα, μήπως σου γλιτώσω χρόνο!