Τρισδιάστατη χριστουγεννιάτικη κάρτα

Ιδέες για εύκολη αλλά εντυπωσιακή κατασκευή για τις τελευταίες μέρες πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Και έξτρα ιδέες για εκείνο το κάτι παραπάνω. Και για τα μέλη του Room9English, ένα αρχείο με φιγούρες που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη!


Τις τελευταίες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων κυριαρχούν δύο συναισθήματα: μια αυξανόμενη ευφορία και διάθεση για όμορφα δημιουργικά πράγματα που δεν προλαβαίνουμε ούτε για αστείο την υπόλοιπη χρονιά. Και μια βαθιά, υπόκωφη, ακατανίκητη ψυχική και σωματική κούραση! Έχουμε φτάσει ως εδώ με κόπο και βάσανα, έχουμε διορθώσει κακώς κείμενα, έχουμε βάλει σειρά, έχουμε μάθει οργάνωση και τάξη. Και τώρα πλησιάζει η ώρα να τα αφήσουμε όλα στην άκρη για λίγες μέρες, να ξεχαρβαλώσουμε προγράμματα και σειρά και να αφήσουμε τον εγκέφαλο μικρών και μεγάλων να κάνει ένα γλυκό και ήσυχο reboot.


Πριν από αυτό, έχει κάλαντα, χριστουγεννιάτικες ταινίες, δραστηριότητες, μίνι θεατρικά και δεν ξέρω και 'γω τι άλλο. Επειδή όμως πολλοί από εμάς θέλουμε να περάσουμε την τελευταία βδομάδα στο σχολείο κάνοντας κάτι δημιουργικό που θα μας μείνει και σε όλη τη διάρκεια των διακοπών για να μας θυμίζει αυτές τις τελευταίες μέρες στην τάξη, φαγώθηκα φέτος να ψάχνω ιδέες για κάρτες που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα (όπως πάντα στην Αίθουσα 9!) αλλά να είναι και ουάου λίγο, να δείχνουν, να κάνουμε εντύπωση βρε αδερφέ! Έχω να πω λοιπόν ότι, πρώτον, δύσκολα βρίσκεις τη σήμερον ημέρα κάτι που να σε βολεύει ακριβώς, και δεύτερον, μερικές ιδέες έχουν απλή εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις και πάντα εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Μια τέτοια ιδέα είναι η τρισδιάστατη κάρτα, ή όπως το λέμε εμείς εδώ, η pop-up card. Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις ιδέες και ένα βίντεο που τα δείχνει όλα!

Αν έχεις ξαναδοκιμάσει θα ξέρεις το βασικό τρόπο λειτουργίας μιας τέτοιας κατασκευής. Κόβεις μερικές λωρίδες στην πλάτη της κάρτας σου, διπλώνεις προς τα μέσα, κόλλας και …. ζωντανεύει κάθε φορά που την ανοίγεις! Υπάρχουν απίστευτα σχέδια στο ιντερνετικό χάος με αυξανόμενη δυσκολία, μέχρι και μερικά που θέλουν δύο πτυχία στην καλών τεχνών για να τα ξεκινήσεις. Πού χρόνος για τέτοια αγαπητέ; Έχω να σου πω δυο τρία κολπάκια και να σου δώσω ένα αρχείο με βολικά μοντέλα και θα κάνεις την πιο κουλ τρισδιάστατη κάρτα ακόμα και με τους πιο μικρούς μαθητές σου σε μια με δύο διδακτικές ώρες!


Διάβασε μέχρι το τέλος για να βρεις το δωράκι και να δεις τις εύκολες και γρήγορες ιδέες για το πώς θα το χρησιμοποιήσεις!

1) Είναι θέμα προοπτικής.


Μερικές ιδέες είναι πραγματικά απλούστατες αλλά δε φαντάζεσαι πόση διαφορά κάνουν μέχρι να τις δοκιμάσεις. Μια από αυτές είναι το να δώσεις εύκολα βάθος και όγκο στην κάρτα σου. Απλά κόβεις τις λωρίδες που θα στηρίξουν τις φιγούρες σου σε διαφορετικά μήκη και πλάτη και ως δια μαγείας έχεις κοντινές και μακρινές φιγούρες στην τρισδιάστατη κάρτα σου. Διάλεξε έξυπνα τα μεγέθη της φιγούρας που θα κολλήσεις και το αποτέλεσμα γίνεται πολύ πιο δυνατό χωρίς έξτρα κόπο.
2) Δώσε πόνο στο background


Άσε τη φαντασία των παιδιών ελεύθερη και ζήτα να γεμίσουν το μέρος της κάρτας πίσω από την βασική σκηνή που προβάλλεται όταν ανοίγει. Δώσε έξτρα υλικό, δέντρα, αστέρια, χιονονιφάδες, πες τους να χρησιμοποιήσουν glitter, αυτοκόλλητα, λαδοπαστέλ και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Αν θες να τα δώσεις όλα, χρησιμοποίησε άλλο χρώμα χαρτόνι για το εσωτερικό και άλλο για το εξωτερικό της κάρτας, οι χρωματικές αντιθέσεις δημιουργούν πάντα υπέροχες συνθέσεις. Μικρό τιπ: ένα στυλό διόρθωσης (Μπλάνκο) είναι ό,τι καλύτερο για να φτιάξεις χιόνι και χιονισμένες διακοσμήσεις.


3) Απλά υλικά για εντυπωσιακές καταστάσεις


Χαρτί, χαρτόνι, ψαλίδι, κόλλα και χρώματα είναι τα βασικά σου υλικά. Αλλά μην ξεχνάς ότι υπάρχουν δεκάδες απλά και φτηνά υλικά που μπορείς να έχεις πάντα και τα βρίσκεις εύκολα στο σουπερμάρκετ. Βαμβάκι για χιονισμένο έδαφος ας πούμε. Σχέδια με υγρή κόλλα που γίνονται αστραφτερά όταν ρίξεις πάνω τους αλάτι. Ξυλάκια για σουβλάκια που φτιάχνουν φράχτες, παράθυρα, περιγράμματα ή ακόμα, χέρια χιονανθρώπων. Γλωσσοπίεστρα που φτιάχνουν κορμούς δέντρων. Προσθέτοντας ένα φυσικό υλικό στην κάρτα προσθέτεις όγκο και ποικιλία και οι συνδυασμοί απογειώνουν το αποτέλεσμα. Άλλωστε, χρειάζεται ελάχιστος χρόνος για να στρώσουν τα παιδιά με λίγο βαμβάκι το κάτω μέρος της κάρτας.


 

Δες το βίντεο!

Μερικές πρακτικές συμβουλές για το τέλος. Κερδίζεις πάντα χρόνο αν ζητήσεις να ετοιμάσουν όλα τα υλικά πρώτα (φιγούρες, χρωμάτισμα, κόψιμο) και αφήσεις τη συναρμολόγηση για το τέλος. Όταν θα τα έχουν όλα μπροστά τους, παίρνει ελάχιστο χρόνο να δημιουργήσουν την τελική τους σύνθεση και έτσι μπορούν να ακολουθήσουν πιο προσεκτικά και σωστά τα βήματα που περιγράφεις. Αν χρειαστεί όμως να μοιράσεις την κατασκευή σε δύο μέρες, μην ξεχάσεις να αποθηκεύσεις προσεκτικά ό,τι έχουν ετοιμάσει. Μια καλή ιδέα είναι το κουτί αποθήκευσης, αν το χρησιμοποιείς (διάβασε πώς σε αυτό το ποστ!). Αν δεν έχεις κουτί, δώσε στον καθένα μια διαφάνεια για να τα μαζέψει όλα μέσα και κόλλα μια απλή αυτοκόλλητη άσπρη ετικέτα για να γράψει ο καθένας το όνομά του. Έτσι δε θα χαθεί τίποτα και θα συνεχίσετε την επόμενη φορά από εκεί που σταματήσατε.
Σε περίπτωση που δουλεύεις με μικρότερα παιδιά, μπορείς να έχεις κόψει από πριν τα χαρτόνια για να διευκολύνεις την κατάσταση. Όταν έχουν χρωματίσει και κόψει τις φιγούρες τους, δώσε στον καθένα από μία χαρτονένια βάση για να δημιουργήσουν!


Τέλος, μην ξεχάσεις να προβλέψεις λίγα λεπτά στο τέλος για να στολίσεις το εξώφυλλο. Μια γλυκιά ευχή γραμμένη με μεταλλικούς μαρκαδόρους και δυο χριστουγεννιάτικα αυτοκόλλητα είναι αρκετά, μην ξεχνάς ότι το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της κάρτας σου είναι το εσωτερικό της!


Αν είσαι μέλος του Room9English πήγαινε τώρα στα Shοκολατακια για να βρεις το αρχείο με τις φιγούρες που μπορείς να εκτυπώσεις αν είσαι σαν κι εμένα και τα χέρια σου δεν πιάνουν και τόσο με το σχέδιο ή θέλεις να γλιτώσεις λίγο χρόνο στην προετοιμασία! Αν δεν είσαι, μπορείς να γίνεις πανεύκολα και δωρεάν!


🎄🎄🎄Καλά Χριστούγεννα! 🎄🎄🎄


296 views0 comments
 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

κατηγορίες άρθρων και τι θα βρεις στην καθεμιά

A STUDENT ONCE TOLD ME

Κάποτε ένας μαθητής μου είπε

Ιστορίες που ξεκινούν από μια αθώα απορία, μια σκέψη ή μια παρατήρηση που έκανε ένα από τα απίθανα παιδιά που έχουν περάσει από την Αίθουσα 9.

IDEAS IN PRACTICE

Τι κάναμε στην τάξη και μας άρεσε

Καμιά φορά χρειάζεται να δεις και να ακούσεις για να πιστέψεις! Εδώ θα βρεις πράγματα που κάναμε και πήγαν καλά αλλά και πράγματα που θελήσαμε να κάνουμε και πήγαν εξαιρετικά στραβά!

THOUGHTS

Σκέψεις, αΠόψεις, γνΩμες

Ό,τι μου κατεβαίνει. Ό,τι σου κατεβαίνει. Ό,τι μας κατεβαίνει. Ό,τι τους κατεβαίνει.

TEACHER TIPS

Τα κόλπα της δουλειάς

Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν την ξέρεις από την αρχή. Ο καλός Δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος. Θα σου πω τι έμαθα, λοιπόν, αφού την πάτησα πρώτα, μήπως σου γλιτώσω χρόνο!