Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη

Ή τρία απλά και οικονομικά αντικείμενα χωρίς τα οποία δυσκολεύομαι πια να φανταστώ την καθημερινότητά μου στην τάξη.


Είναι δεκάδες τα πράγματα που κάνουν τη δουλειά μας δύσκολη (για να πάρεις μια ιδέα από πράγματα που την κάνουν δύσκολη, δες αυτό το ποστ - Καινούριες αρχές ή ακόμα καλύτερα αυτό - Δάσκαλοι και γονείς!). Τι το κακό έχει λοιπόν το να προσπαθήσουμε να βγάλουμε από τη μέση μερικά πρακτικά εμπόδια και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη μέσα στην τάξη; Θα σου πω εγώ. Τίποτα το κακό. Και στο λέω μετά λόγου γνώσεως!Κάπως έτσι κατέληξε στην τάξη μου αυτό, που μου άλλαξε τη ζωή! Αλλά σήμερα θα δούμε τρία πιο εύκολα και βολικά πραγματάκια.

Είμαι σίγουρος ότι είτε δουλεύεις χρόνια και ζαμάνια είτε ξεκίνησες μόλις, έχεις ήδη εντοπίσει ποιες στιγμές ή ποιες πρακτικές δυσκολίες σου κοστίζουν πιο πολύ σε χρόνο και κούραση και σου ροκανίζουν το νευρικό σου σύστημα. Από τότε λοιπόν που ξεκίνησα να δουλεύω σε τάξη, μικρό ξεπεταρούδι πεντακόσια χρόνια πριν, είχα πάντοτε την ίδια νοοτροπία: αν δε σε βολεύει, άλλαξέ το. Βρες έναν άλλο τρόπο. Ψάξε καινούριες ιδέες.

Θα σου δείξω λοιπόν ευθύς αμέσως τρία απλούστατα, φθηνότατα και πανεύκολα να βρεις πραγματούλια που κάνουν τη ζωή μου στην Αίθουσα 9 λιγάκι πιο εύκολη κάθε μέρα! Και τα τρία μπορείς να τα ζητήσεις από το σχολείο, είναι γραφική ύλη και εξοπλισμός γραφείου και δικαιολογούνται μια χαρά από τον προϋπολογισμό. Και πριν προλάβεις να μου πεις, δεν είναι καν απαραίτητο να έχεις δική σου αίθουσα για να τα έχεις. Τα δύο μπαίνουν στην τσάντα (που ούτως ή άλλως σε βλέπω να ανεβάζεις και να κατεβάζεις κάθε μέρα αγκομαχώντας!) και το τρίτο μπορείς να το έχεις στο γραφείο των δασκάλων και να σε βοηθάει μια χαρά και από κει.


 

1) Κόψε - ράψε - χάραξε


Εμείς οι κατηραμένες ειδικότητες είμαστε καταδικασμένες να δουλεύουμε με πολλά τμήματα κάθε χρονιά. Και θα είναι ψέμα αν πεις ότι βγάζουμε χρονιά χωρίς να κάνουμε (τουλάχιστον) μία χειροτεχνία. Κι αν κάνεις με την Δ΄ θα σου την πέσει η Γ΄ (εμείς γιατί κύριε;). Άσε που οι μικρές τάξεις δεν έχουν βιβλίο και είναι όλα πάνω σου. Και νομίζεις ότι θα τη γλιτώσεις από τα μεγαλύτερα; Ας γελάσω! Αλλά και χωρίς τη χειροτεχνία, λίγο ένα διαδραστικό τετράδιο, λίγο ένα φυλλάδιο που θέλεις να μοιράσεις στη μέση, θα καταλήξεις να κόβεις και να κολλάς πιο συχνά απ' όσο νόμιζες στην αρχή. Μέτρα τη σελίδα, κόλλα την ετικέτα, πάρε το ψαλίδι, δώσε το κοπίδι, είχε φτάσει η έδρα μου να μοιάζει με του μαραγκού τον πάγκο (για να μη μετρήσω τις χαρακιές στο ξύλο!). Μέχρι που βρήκα αυτή την ομορφιά που έγινε αχώριστος φίλος.


Βοηθάει στο μέτρημα και στο κόψιμο, καθαρίζει πανεύκολα από τις κόλλες και προστατεύει το θρανίο από το χάραγμα. Τι κάθεσαι; Κάνε αναζήτηση "επιφάνεια κοπής αριθμημένη" και πάρε ένα!


2) Βάλε τάξη στην τάξη


Σιγά να μη θυμάμαι κάθε φορά τι είπα ότι θα κάνω και σε ποιον. Άμα έχω τη "χαρά" και την "τύχη" να αλλάζω και δυο τρία σχολεία, την πάτησα. Αλλά ξέρεις τι λένε: μην τάξεις σ' άγιο κερί και σε παιδί παιχνίδι. Άσε που έχουμε γεμίσει προθεσμίες που πρέπει να θυμηθούμε να τηρήσουμε! Μόνη λύση για να έχω πάντα τάξη στο ταραγμένο μου μυαλό ήταν να σημειώνω. Δοκίμασα δεκάδες τρόπους (διάβασε ας πούμε εδώ - Ένα σχέδιο μαθήματος στο 3 και γρήγορα! για να δεις πώς θυμάμαι τι να κάνω στο μάθημα) αλλά αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία πραγματικά μου έλυσε τα χέρια. Και μπορώ πιο εύκολα να προγραμματίσω και την επόμενη εβδομάδα.


Θα το βρεις παντού - εγώ το βρήκα πέρυσι στο γνωστό πολυκατάστημα που λέμε ότι δεν πηγαίνουμε αλλά μια χαρά πηγαίνουμε, ξέρεις εσύ! Και ανυπομονούσα να έρθει ο Γενάρης του 2022 να το ξεκινήσω. Είχα δίκιο, το λάτρεψα! Ψάξε "εβδομαδιαίο πλάνο γραφείου" και θα βρεις άπειρα. Εμένα αυτό που είναι μίνιμαλ και λευκό με βόλεψε απίστευτα.


3) Μα πού πήγε το χαρτί;


Εκθέσεις, τεστ, κουίζ, εργασίες, φυλλάδια, φωτοτυπίες, δε θέλει πολύ να σε πιάσει απελπισία. Και φυσικά, θα έρθει η στιγμή που θα χάσεις ή θα μπλέξεις κάτι και θα ζήσεις το μαγικό "Κύριε εμένα δε μου δώσατε το τεστ μου!" (σκρατς - σκρατς - ξύσιμο κεφαλιού). Όλοι έχουμε ένα σύστημα, δεν τα πετάμε απλώς στην τσάντα, εμείς οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους υποθηκοφύλακες πρέπει να είμαστε οι πρώτοι σε αγορές φακέλων και ντοσιέ. Αλλά μετά από χρόνια φακελώματος και σκισμένης διαφάνειας, αυτό το σύστημα μου έλυσε όλα τα προβλήματα. Σιγά την ιδιοφυή ιδέα θα μου πεις, αλλά καμιά φορά τα απλά κάνουν το θαύμα.


Γράψε "πλαστικοί δίσκοι γραφείου" ή "πλαστική χαρτοθήκη" και πάρε όσα σε εξυπηρετούν με λιγότερο από 2 ευρώ το καθένα. Αν ξαναέπαιρνα τώρα, μπορεί και να επένδυα σε μια "θήκη εντύπων Α4" που είναι όρθια και τρώει λιγότερο χώρο, αν και όπως βλέπεις έχω βολέψει την Άρτα, τα Γιάννενα και άλλους νομούς της Ηπείρου πάνω του!


 

Ορίστε λοιπόν τρία απλά οικονομικά αντικείμενα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη και να κερδίσεις χρόνο και ηρεμία. Και άμα βρεις ευκαιρία, πάρε και κανένα κουτί που πάντα θα βρεις κάτι να το κάνεις! Εσύ τι απλούς πρακτικούς τρόπους έχεις βρει για να διευκολύνεις τη δουλειά σου;

156 views0 comments
 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

κατηγορίες άρθρων και τι θα βρεις στην καθεμιά

A STUDENT ONCE TOLD ME

Κάποτε ένας μαθητής μου είπε

Ιστορίες που ξεκινούν από μια αθώα απορία, μια σκέψη ή μια παρατήρηση που έκανε ένα από τα απίθανα παιδιά που έχουν περάσει από την Αίθουσα 9.

IDEAS IN PRACTICE

Τι κάναμε στην τάξη και μας άρεσε

Καμιά φορά χρειάζεται να δεις και να ακούσεις για να πιστέψεις! Εδώ θα βρεις πράγματα που κάναμε και πήγαν καλά αλλά και πράγματα που θελήσαμε να κάνουμε και πήγαν εξαιρετικά στραβά!

THOUGHTS

Σκέψεις, αΠόψεις, γνΩμες

Ό,τι μου κατεβαίνει. Ό,τι σου κατεβαίνει. Ό,τι μας κατεβαίνει. Ό,τι τους κατεβαίνει.

TEACHER TIPS

Τα κόλπα της δουλειάς

Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν την ξέρεις από την αρχή. Ο καλός Δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος. Θα σου πω τι έμαθα, λοιπόν, αφού την πάτησα πρώτα, μήπως σου γλιτώσω χρόνο!