..."δηλαδή θέλετε να κάνουμε απόλυτη ησυχία;"

Μέχρι πού θα έφτανες για να έχεις "ησυχία" στην τάξη; Μέχρι πού θα έφταναν τα παιδιά για να σου τη χαλάσουν; Πάτα το πορτοκαλί play στο παράθυρο από κάτω για να διαβάσεις αυτή την ιστορία με μουσική υπόκρουση!
Στα παιδιά δεν αρέσει η ησυχία. Θα μου πεις, κάτι μας είπες τώρα! Σιγά την ανακάλυψη. Σωστά, αλλά δε νομίζω ότι συνειδητοποιούμε ακριβώς ΠΟΣΟ δεν τους αρέσει η ησυχία! Κάποτε ένας μαθητής μου είπε ότι όταν γίνεται απόλυτη ησυχία στην τάξη τον πιάνει τέτοια νευρικότητα που είναι ικανός να .... αεριστεί από το σφίξιμο! Για να είμαι ειλικρινής, δε νομίζω ότι το σφίξιμο ήταν το πρόβλημά του. Αυτό που προσπαθούσε να μου πει ήταν ότι η σιωπή του προκαλεί τόση νευρικότητα που θα κάνει οτιδήποτε για να τη σπάσει.


Παρατηρώντας διάφορες τάξεις, με διαφορετικούς συνδυασμούς μαθητών σε διαφορετικές μέρες και διαφορετικές ηλικίες, κατάλαβα ότι η ίδια νευρικότητα τους άγγιζε όλους, λιγότερο ή περισσότερο. Προφανώς υπάρχουν παιδιά που αισθάνονται απολύτως άνετα μέσα στην ησυχία, ειδικά όταν είναι μόνα τους. Αλλά μέσα στην τάξη, συγκεντρωμένα σε ομάδα, ποτέ δεν άντεξαν όλοι να μείνουν απολύτως σιωπηλοί για πάνω από λίγα δευτερόλεπτα. Κι όταν κάποιος ή κάποια έσπαγε τη σιωπή, ήταν φανερή η ανακούφιση όλων (και η δική μου, ψέματα δε θα πω!).


Νομίζω ότι έχουν δίκιο. Η απόλυτη ησυχία δεν είναι φυσική κατάσταση. Βαθιά μέσα μας, η απόλυτη ησυχία είναι πάντα κακό σημάδι. Η ζωή δεν ησυχάζει ποτέ. Πώς θα γίνει όμως να έχουμε μέσα στην τάξη μόνο ένα αποδεκτό επίπεδο θορύβου όταν προσπαθούμε να δουλέψουμε συγκεντρωμένα; Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ είναι αδύνατον να συγκεντρωθώ μόλις ο θόρυβος ξεπεράσει ένα όριο! Και μετά αρχίζει η δίκη μου νευρικότητα. Και μετά χαλάω τη συγκέντρωση ολονών.


Ανακάλυψα, λοιπόν, εντελώς τυχαία, κάτι πολύ ενδιαφέρον: όταν υπήρχε ένα ηχητικό χαλί, κάτι που γέμιζε την ατμόσφαιρα την ώρα η τάξη δούλευε σιωπηλά, τότε όλοι ένιωθαν πολύ λιγότερο την ανάγκη να κάνουν άσκοπο θόρυβο. Με λίγη δουλειά και εκπαίδευση, μπορούσαν και να μάθουν να κρατούν τις φωνές τους χαμηλά ακόμα κι όταν χρειαζόταν να μιλήσουν, ας πούμε, σε μια συνεργατική δράση ή για να δηλώσουν μια απορία.


Εδώ και πολλά χρόνια έχω πετάξει τα CD μαζί με τα εντελώς αναξιόπιστα CD players -το φαντάζεσαι ότι κάποτε δουλεύαμε με κασέτες; 🤣🤣 Μισό να τη "γυρίσω πίσω", ουπς! Τελείωσε η "πλευρά"! Τέλος πάντων, τι τα θυμήθηκα! Η ουσία είναι ότι εδώ και χρόνια ακούμε τα ηχητικά από τον υπολογιστή ή το κινητό. Ήταν φανερό ότι μια πολύ καλή επένδυση θα ήταν ένα φορητό ηχείο bluetooth με καλούτσικη ένταση. Χρήσιμο ακόμα κι όταν έχεις δική σου αίθουσα, απαραίτητο όταν πηγαίνεις από τάξη σε τάξη.


Και φυσικά, η χρησιμότητά του δεν εξαντλείται στα listening tasks! Πλέον μου είναι δύσκολο να κάνω μάθημα χωρίς αυτό. Συχνά, παίζει μια κεφάτη μελωδία στην αρχή του μαθήματος, μέχρι να ταχτοποιηθούν όλοι για να αρχίσουμε. Αργότερα παίζει ένα μουσικό χαλί όσο κόβουμε και κολλάμε, ή όταν πρέπει να αντιγράψουμε σημειώσεις από τον πίνακα. Στις μικρές τάξεις, συχνά προτιμώ να ακούσουμε το τραγούδι από εκεί αντί να το δούμε στην οθόνη ή στον πίνακα. Έτσι, αντί να χάνονται κοιτώντας την εικόνα, συγκεντρώνονται στον ήχο.


Πού μπορούμε να βρούμε τέτοιες μουσικές επιλογές; Οι δύο προφανείς τρόποι είναι το YouTube και το Spotify. Εξαιρετικές επιλογές, μόνο που τα βίντεο θέλουν γερή σύνδεση στο ίντερνετ και τρώνε δεδομένα ενώ και οι δύο πλατφόρμες έχουν συχνές διαφημίσεις στη δωρεάν εκδοχή τους. Ειδικά το YouTube, δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά έχει καταντήσει μάστιγα!


Μια πολύ καλή επιλογή είναι το SoundCloud. Μπορείς να ψάξεις σε χιλιάδες επιλογές, ελεύθερα, χωρίς να δημιουργήσεις απαραίτητα λογαριασμό, αν και θα έχεις πολύ περισσότερες δυνατότητες αν το κάνεις. Δεν έχει διαφημίσεις που πετάγονται ξαφνικά και καταστρέφουν την ατμόσφαιρα ή μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση. Υπάρχει και εφαρμογή για κινητά, για πιο εύκολη χρήση.


Άκουσε, για παράδειγμα, αυτή τη λίστα που μου αρέσει να χρησιμοποιώ όταν δουλεύουμε. Γεμίζει το κενό και βοηθάει να συγκεντρωθούμε. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να ελέγξουμε την ένταση των φωνών μας, όταν χρειάζεται να συνεργαστούμε αλλά θέλουμε να το κάνουμε χαμηλόφωνα.Στην Αίθουσα 9, η μουσική είναι απαραίτητο συστατικό. Παίζει όταν γράφουμε τεστ, όταν γράφουμε έκθεση, στην ελεύθερη ώρα, στην ώρα της χειροτεχνίας, είναι συχνά η εισαγωγή στο μάθημα, το επιστέγασμα, η ανταμοιβή. Είναι το soundtrack της ανάσας μας. Το κινητό σου κι ένα γλυκό μικρό ηχειακι (εξαιρετικές επιλογές με 20-25 ευρώ) και μπορεί να γίνει και δική σου φίλη. Τι λες; Χρησιμοποιείς τη μουσική για να δώσεις το ρυθμό της δουλειάς στην τάξη σου; Θέλεις να το δοκιμάσεις; Όχι τίποτα άλλο. Για να μη σου αεριστεί κανείς και τρέχεις και δε φτάνεις!


346 views0 comments

Recent Posts

See All
 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

κατηγορίες άρθρων και τι θα βρεις στην καθεμιά

A STUDENT ONCE TOLD ME

Κάποτε ένας μαθητής μου είπε

Ιστορίες που ξεκινούν από μια αθώα απορία, μια σκέψη ή μια παρατήρηση που έκανε ένα από τα απίθανα παιδιά που έχουν περάσει από την Αίθουσα 9.

IDEAS IN PRACTICE

Τι κάναμε στην τάξη και μας άρεσε

Καμιά φορά χρειάζεται να δεις και να ακούσεις για να πιστέψεις! Εδώ θα βρεις πράγματα που κάναμε και πήγαν καλά αλλά και πράγματα που θελήσαμε να κάνουμε και πήγαν εξαιρετικά στραβά!

THOUGHTS

Σκέψεις, αΠόψεις, γνΩμες

Ό,τι μου κατεβαίνει. Ό,τι σου κατεβαίνει. Ό,τι μας κατεβαίνει. Ό,τι τους κατεβαίνει.

TEACHER TIPS

Τα κόλπα της δουλειάς

Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν την ξέρεις από την αρχή. Ο καλός Δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος. Θα σου πω τι έμαθα, λοιπόν, αφού την πάτησα πρώτα, μήπως σου γλιτώσω χρόνο!