"...πειράζει που το ζωγράφισα;"

Κάποτε μία μαθήτρια μου έφερε ένα φυλλάδιο που είχα δώσει στολισμένο και χρωματισμένο, για να με ρωτήσει αν με πειράζει που το ζωγράφισε.


Να με πειράζει; Το μόνο που με πείραζε ήταν που άρχισα να σκέφτομαι πόσο άσχημο ή μουντό της φαινόταν πριν για να νιώσει την ανάγκη να το "στολίσει". Είχε άραγε σημασία για τ@ς μαθητ@ς μου το αν ήταν όμορφο και ευχάριστο το φύλλο εργασίας; Θα έκανε διαφορά στη διάθεσή τους και, κατ' επέκταση' στο χρόνο που θα αφιέρωναν και στην εμπέδωση;


Σε πόσ@ς από εμάς έχει τύχει να βρούμε το μεσημέρι το φύλλο εργασίας που δώσαμε το πρωί, τσαλαπατημένο και κουβαριασμένο κάτω από το θρανίο; Άρχισα να σκέφτομαι ότι αν η "φωτοτυπία" που έπαιρναν τα παιδιά τους τραβούσε περισσότερο το ενδιαφέρον, αν έδειχνε πιο προσεγμένη, θα είχε και καλύτερη μοίρα. Άσε που κι εμένα μου αρέσουν τα όμορφα πράγματα! Σε προηγούμενο post είχαμε ασχοληθεί με τη φωτοτυπία τη λεγόμενη, ή, ακόμη καλύτερα, με το έντυπο φύλλο εργασίας και το αν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό.


Διάβασε εδώ για το πώς η καινούργια εποχή μας έβαλε να αποφασίσουμε ποια από αυτά είναι πραγματικά απαραίτητα και πώς να μειώσουμε τον όγκο των φωτοτυπημένα εργασιών που δίνουμε στους μαθητές μας

Παρόλα αυτά, ακόμη και σε εκείνο το post το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχουν κάποια που δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ή που θα έχουν πραγματικά κόστος στο μάθημά μας. Αυτά συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και επαναληπτικές ασκήσεις, ασκήσεις εμπέδωσης, τεστ και quiz. Επίσης, ακόμα κι αν δουλεύουμε εξ' αποστάσεως, σελίδες όπως το Liveworksheets® σου δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις διαδραστικά φυλλάδια μετατρέποντας αρχεία pdf ή word. Σε αυτό τον οδηγό λοιπόν, θα σου πω μερικά έξυπνα, εύκολα και γρήγορα τρικ για να βελτιώσεις αισθητά την εμφάνιση του τεστ ή του φύλλου εργασίας που δίνεις στ@ς μαθητ@ς σου, ώστε να έχουν περισσότερη διάθεση να ασχοληθούν μαζί του και εσύ καλύτερη διάθεση όταν τα διορθώνεις!


Μπορείς να με βρεις στο Liveworksheets® με το όνομα gkaralakos. Δες εδώ ένα παράδειγμα από διαδραστικό φυλλάδιο. Τα μέλη της σελίδας μπορούν να το κατεβάσουν και σε PDF στα shοκολατάκια!

1) Άλλαξε γραμματοσειρά


Tο πρώτο βήμα για να αποκτήσουν όλα τα φύλλα εργασίας σου καλύτερη εμφάνιση άμεσα είναι να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου μερικές καινούργιες γραμματοσειρές. Φυσικά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία για μας που γράφουμε στα Αγγλικά, αλλά μπορείς πολύ εύκολα να δώσεις εκείνη την διαφορετική εμφάνιση στη φωτοτυπία σου ακόμα και όταν η δουλειά σου γίνεται στα ελληνικά. Η διαδικασία του να εγκαταστήσεις καινούργια γραμματοσειρά στον υπολογιστή σου είναι απίστευτα εύκολη και αφού την κάνεις μία δυο φορές, μετά θα γίνεται αυτόματα και θα φτάσεις, σαν και μένα, να δυσκολεύεσαι να διαλέξεις ποια από τις απίθανες γραμματοσειρές που βρήκες θα χρησιμοποιήσεις αυτή τη φορά. Πάτησε εδώ για να δεις μερικά από τα πιο αγαπημένα μου sites με επιλογές σε γραμματοσειρές λατινικές ή ελληνικές.


Με μερικές καινούριες γραμματοσειρές, το quiz πάνω, γίνεται όπως αυτό κάτω:Συμβουλή: διάλεξε διαφορετικές γραμματοσειρές για διαφορετικά είδη κειμένου. Ας πούμε, κατέβασε μία έντονη και ογκώδη ή παιχνιδιάρικη γραμματοσειρά για τους τίτλους, βρες μία καθαρή και εύληπτη γραμματοσειρά για τις οδηγίες και το κείμενο των ασκήσεων και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μία πιο λογοτεχνική η καλλιγραφική για να γράφεις τα αποσπάσματα από κείμενα που μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στο τεστ σου.2) Δώσε σχήμα


Όλα γίνονται καλύτερα όταν οπτικοποιούνται και ένας πολύ εύκολος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ορίσεις σημεία ή χώρους πάνω στη σελίδα που δουλεύεις, αφού πρώτα διαλέξεις ένα ωραίο πλαίσιο για τη σελίδα σου. Κάτι τέτοιο αυτόματα δημιουργεί στους μαθητές την αίσθηση ότι το φυλλάδιο είναι συγκεκριμένο και δομημένο. Μπορείς μετά να χωρίσεις στη σελίδα σου σε νοητά μέρη τα οποία οι μαθητές σου θα μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν το ένα από το άλλο. Ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι χρησιμοποιώντας πλαίσια κειμένου.


Τα πλαίσια κειμένου έχουν απίστευτη ευελιξία και μπορείς να τα μετακινήσεις όπου και όπως θες ή να τα τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε σημείο της σελίδας σε βολεύει. Μέσα μπορείς να βάλεις απλό κείμενο, παύλες, κουκκίδες ή αρίθμηση και φυσικά σε οποιαδήποτε γραμματοσειρά έχεις επιλέξει εσύ. Αρκεί να θυμηθείς, εάν δεν θέλεις τα πλαίσια να φαίνονται σαν κουτιά ή σαν σχήματα, να αφαιρέσεις από τις ρυθμίσεις το γέμισμα και το περίγραμμα, ώστε οι μαθητές σου να βλέπουν μόνο το κείμενο τοποθετημένο ακριβώς εκεί που το θέλεις εσύ.


Το quiz μας, με μερικά πλαίσια κειμένου (παίξε με τις ρυθμίσεις μορφοποίησης για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει - πείραξε περίγραμμα, χρώμα, πάχος γραμμής και εφέ):3) Βάλε εικόνα


Τέλος, ένα απλό κόλπο, που μπορεί όμως να κάνει τεράστια διαφορά στην εμφάνιση του φυλλαδίου σου, είναι το να προσθέσεις οπτικά στοιχεία, ακόμα και αν αυτά δεν είναι εντελώς συνδεδεμένα με τις ερωτήσεις ή τις ασκήσεις που έχεις μέσα. Προσπαθώ πάντα, όχι μόνο όταν δουλεύω με μικρά παιδιά, να προσθέσω στο φυλλάδιο μου εικόνες και γραφικά στοιχεία που θα γεμίσουν τα κενά στο φυλλάδιο, θα τραβήξουν το βλέμμα και θα αποτελέσουν το κάτι διαφορετικό χωρίς όμως να αποσπούν την προσοχή από αυτό για το οποίο φτιάχτηκε το φύλλο εργασίας. Θυμήσου να ψάχνεις πάντα εικόνες που διατίθενται για χρήση με την άδεια Creative Commons για να μπορείς ελεύθερα να μοιράστείς το περιεχόμενό σου στο διαδίκτυο, αν χρειαστεί.


Κάνω αναζήτηση, βρίσκω την εικόνα που θέλω με την διαδικασία που δείχνει η εικόνα. Δεξί κλικ, αντιγραφή εικόνας, επικόλληση στο αρχείο μου και μπαμ!


To quiz μας με μια τελευταία πινελιά:Όλα αυτά μπορούν να μετατρέψουν πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα ένα φυλλάδιο, από μία απλή σειρά από γράμματα και κείμενα, σε ένα γραφικό στοιχείο. @ μαθητ@ς σου θα to απολαύσουν περισσότερο, αλλά κυρίως θα τους είναι πολύ πιο αξιομνημόνευτο και θα τους βοηθήσει να συγκρατήσουν πολύ καλύτερα την πληροφορία που περιέχει. Kαι φυσικά μην ξεχνάς ότι είναι σημαντικό και για μας να διαχειριζόμαστε όμορφα πράγματα, γιατί αυτό φτιάχνει πολύ καλύτερα τη διάθεσή μας.


Γράψε μου λοιπόν στα σχόλια τις δικές σου ιδέες ή τις ερωτήσεις αν αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις τα κόλπα που σου προτείνω. Και για τα μέλη της σελίδας, κάντε κλικ εδώ για να αποκτήσετε ένα σοκολατάκι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν πρότυπο για τα quiz σας!

1,923 views0 comments

Recent Posts

See All
 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

κατηγορίες άρθρων και τι θα βρεις στην καθεμιά

A STUDENT ONCE TOLD ME

Κάποτε ένας μαθητής μου είπε

Ιστορίες που ξεκινούν από μια αθώα απορία, μια σκέψη ή μια παρατήρηση που έκανε ένα από τα απίθανα παιδιά που έχουν περάσει από την Αίθουσα 9.

IDEAS IN PRACTICE

Τι κάναμε στην τάξη και μας άρεσε

Καμιά φορά χρειάζεται να δεις και να ακούσεις για να πιστέψεις! Εδώ θα βρεις πράγματα που κάναμε και πήγαν καλά αλλά και πράγματα που θελήσαμε να κάνουμε και πήγαν εξαιρετικά στραβά!

THOUGHTS

Σκέψεις, αΠόψεις, γνΩμες

Ό,τι μου κατεβαίνει. Ό,τι σου κατεβαίνει. Ό,τι μας κατεβαίνει. Ό,τι τους κατεβαίνει.

TEACHER TIPS

Τα κόλπα της δουλειάς

Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν την ξέρεις από την αρχή. Ο καλός Δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος. Θα σου πω τι έμαθα, λοιπόν, αφού την πάτησα πρώτα, μήπως σου γλιτώσω χρόνο!