Κάν' το ... ψηφιακά!

Τρία χρήσιμα εργαλεία για γονείς και δασκάλους για να κάνεις το πρώτο βήμα στην τηλεκπαίδευση.


Η στιγμή που ξέραμε ότι θα έρθει αλλά προσπαθούσαμε να αναβάλουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε έφτασε! Σε λίγες ώρες, θα αναγκαστούμε όλοι να μετατρέψουμε την καθημερινή μας επαφή σε ψηφιακή. Η τηλεκπαίδευση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά κυρίως, έχει τον τρόπο της. Όμως, τώρα που ξεκινάμε τόσο ξαφνικά, οι περισσότεροι από εμάς, γονείς και δάσκαλοι, ίσως δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε άρδην τον τρόπο που δουλεύουμε.


Υπάρχουν τρόποι να συνδυάσουμε τις πιο παραδοσιακές μεθόδους με τον ψηφιακό κόσμο, ειδικά εφόσον δεν ξέρουμε ακόμα για πόσο καιρό θα χρειαστεί να το κάνουμε. Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούω από γονείς και συναδέλφους είναι: "τι θα γίνει με τις γραπτές εργασίες;". "Τι γίνεται με τις ασκήσεις του βιβλίου;". "Τι γίνεται με τα τεστ;". Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω τρεις γρήγορους και εύκολους τρόπους να μεταφερθεί ένα μέρος της υλικής πραγματικότητας της μάθησης σε ψηφιακή μορφή.


1) Adobe Scan: στέλνω εύκολα γραπτές ασκήσεις σε ένα αρχείο


Το άγχος πολλών γονιών στην προηγούμενη εμπειρία με την τηλεκπαίδευση ήταν το πώς να μοιραστούν με τ@ν εκπαιδευτικό τις ασκήσεις που είχε κάνει το παιδί. Ο πιο προσβάσιμος τρόπος φαινόταν να είναι η φωτογράφιση με το κινητό και η αποστολή με ηλεκτρονικό μήνυμα, με μήνυμα στο e-class ή με κάποια από τις υπόλοιπες εφαρμογές μηνυμάτων. Παρ' όλ' αυτά, αυτός ο τρόπος είχε πολλές πρακτικές δυσκολίες. Οι φωτογραφίες έβγαιναν θολές ή δυσδιάκριτες, τα αρχεία φωτογραφίας είναι συνήθως μεγάλα και αργούν να σταλούν και αν το παιδί είχε ασκήσεις σε διάφορα μέρη (βιβλίο, τετράδιο, τετράδιο εργασιών) πολλές φορές ήταν απαραίτητο να σταλούν περισσότερα μηνύματα, προκαλώντας ένα μικρό χάος στο inbox του καθενός μας!


Αυτό λύνεται εύκολα με μια οποιαδήποτε εφαρμογή που μετατρέπει την κάμερα του κινητού σε σκάνερ. Αυτή που προτείνω είναι αυτή που δουλεύω συστηματικά και είναι αποδεδειγμένα πολύ δυνατή. Οι φωτογραφίες βγαίνουν φωτεινές και καθαρές, μπορείς να βγάλεις όσες θέλεις και αποθηκεύονται αυτόματα ως ένα αρχείο PDF με πολλές σελίδες που στέλνεται με ένα κλικ. Ο/η εκπαιδευτικός λαμβάνει έτσι ένα αρχείο από κάθε μαθητ@, μικρό σε μέγεθος με ευκρινείς τις εικόνες. Η εφαρμογή Adobe Scan κατεβαίνει δωρεάν για Android ή IPhone, δημιουργείς λογαριασμό δωρεάν και με λίγα εύκολα βήματα μπορείς να φωτογραφίσεις τη δουλειά και να τη

μετατρέψεις σε ένα φωτεινό και καθαρό PDF που μπορείς να στείλεις άμεσα μέσα από την ίδια την εφαρμογή με την επιλογή "Share a copy".Tip: για τους πιο εξοικειωμένους, αν έχετε στον υπολογιστή σας την εφαρμογή "Acrobat Reader" για αρχεία PDF, μπορείτε να συνδεθείτε και εκεί με τα ίδια στοιχεία. Αν το κάνετε, όλες οι εικόνες που σκανάρετε και αποθηκεύετε είναι άμεσα διαθέσιμες και εκεί, στο μενού "Home\scans" πάνω αριστερά.2) Acrobat Reader DC: επεξεργάζομαι αρχεία PDF και αποθηκεύω για να τα στείλω πίσω


Σε συνδυασμό με το παραπάνω εργαλείο, μπορώ να "σκανάρω" και να στείλω σε αρχείο PDF ασκήσεις που μπορεί να έχω σε γραπτή μορφή, π.χ. σε ένα βοήθημα ή ένα βιβλίο γραμματικής. Αντί να το εκτυπώσουν οι μαθητ@ς, να το λύσουν σε χαρτί και να το ξαναφωτογραφίσουν για να το στείλουν, μπορούν πολύ απλά να το επεξεργαστούν στον υπολογιστή, αρκεί να έχουν την τελευταία έκδοση της εφαρμογής Acrobat Reader DC. Από το μενού "Tools (εργαλεία)" στην επιλογή 1 ή από την εργαλειοθήκη δεξιά στην επιλογή 2, ενεργοποιώ τα comments (σχόλια).Αυτό εμφανίζει στην κορυφή της σελίδας μια σειρά εργαλείων επεξεργασίας, μολύβι, γόμα, μαρκαδόρο υπογράμμισης ή εργαλείο εισαγωγής κειμένου. Αν θέλεις, κάνε κλικ εκεί που δείχνει το βελάκι για να κλείσεις το πλαίσιο σχολίων και να έχεις μεγαλύτερη εικόνα διαθέσιμη. Συμπληρώνω, κυκλώνω, ή μαρκάρω κι όταν τελειώσω, αποθηκεύω το αρχείο με τις αλλαγές. Ιδανικά, το ονομάζω με το όνομα τ@ μαθητ@ και έτσι μπορώ εύκολα να το στείλω πίσω συμπληρωμένο. Μπορώ επίσης, σαν εκπαιδευτικός, να μοιραστώ την οθόνη μου στο Webex και να χρησιμοποιήσω αυτά τα εργαλεία για να σημειώσω πάνω στο αρχείο και στο τέλος του μαθήματος να το αποθηκεύσω μαζί με τις σημειώσεις μου.3) Liveworksheets.com: δημιουργώ ψηφιακές ασκήσεις ή τεστ από αρχεία που έχω στον υπολογιστή μου


Το τελευταίο εργαλείο δεν είναι εφαρμογή, αλλά ιστοσελίδα που σου δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψεις ένα αρχείο εικόνας ή PDF σε διαδραστικό φυλλάδιο που τα παιδιά μπορούν να κάνουν στον υπολογιστή. Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό γιατί πραγματικά μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη και γρήγορη λύση για εμπέδωση, εξάσκηση αλλά και αξιολόγηση και μπορείς να το ρυθμίσεις ώστε οι απαντήσεις τ@ μαθητ@ να έρχονται αυτόματα στο mailbox σου χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι για να τις στείλει. Αν δεν το έχεις ξαναχρησιμοποιήσει, δημιούργησε έναν δωρεάν λογαριασμό και ακολούθησε τις λεπτομερείς οδηγίες (με βοηθητικές εικόνες) για να δημιουργήσεις το πρώτο σου διαδραστικό φυλλάδιο. Μπορείς επίσης να βρείς πάρα πολλά έτοιμα φυλλάδια για όλα τα θέματα και μαθήματα χρησιμοποιώντας την αναζήτηση. Τα φυλλάδια που φτιάχνεις εσύ μπορείς να επιλέξεις να τα μοιραστείς με όλους ή να τα κρατήσεις ιδιωτικά (μέχρι 30 με τον δωρεάν λογαριασμό).


Δες για παράδειγμα: Γλώσσα, νήπια και μικρές τάξεις / Μαθηματικά, Ε και ΣΤ δημοτικού / Αγγλικά γυμνασίου / Ιστορία Γ γυμνασίουΌταν έχεις φτιάξει ή διαλέξει το φυλλάδιο που θέλεις να χρησιμοποιήσεις, απλά κάνε κλικ στην επιλογή "Custom Link" όπως βλέπεις στην εικόνα. Κάνε τις επιλογές που θέλεις (π.χ. αν θέλεις όριο χρόνου, αν θέλεις να φαίνεται ή όχι ο τελικός βαθμός στο μαθητή, αν θέλεις να εμφανιστούν οι σωστές και οι λάθος απαντήσεις στο τέλος, κτλ). Σιγουρέψου ότι είναι τσεκαρισμένη η επιλογή να σταλούν οι απαντήσεις σε σένα (Send answers to my mailbox) κάνε κλικ στο Copy link για να αντιγράψεις το σύνδεσμο. Αυτόν μπορείς να τον στείλεις με email, ή να τον ανεβάσεις στην ψηφιακή σου τάξη. Κάνοντας κλικ, @ μαθητ@ς μεταφέρονται στην άσκηση, δηλώνουν το όνομά τους, τη λύνουν και μόλις τελειώσουν, είναι διαθέσιμο βαθμολογημένο στο mailbox σου.Οι τρεις αυτοί τρόποι δεν αποτελούν φυσικά "καθαρόαιμη" τηλεκπαίδευση με τη σωστή έννοια του όρου. Είναι όμως τρεις πρακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα ενώ παράλληλα εμπλουτίζουμε το ψηφιακό μας μάθημα όσο καλύτερα μπορούμε. Παράλληλα, ελπίζω ότι θα βοηθήσουν να μειωθεί λίγο το άγχος του καινούριου και θα εξοικονομήσουν χρόνο σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. Κάν'το ... ψηφιακά λοιπόν!

1,554 views0 comments

Recent Posts

See All
 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

κατηγορίες άρθρων και τι θα βρεις στην καθεμιά

A STUDENT ONCE TOLD ME

Κάποτε ένας μαθητής μου είπε

Ιστορίες που ξεκινούν από μια αθώα απορία, μια σκέψη ή μια παρατήρηση που έκανε ένα από τα απίθανα παιδιά που έχουν περάσει από την Αίθουσα 9.

IDEAS IN PRACTICE

Τι κάναμε στην τάξη και μας άρεσε

Καμιά φορά χρειάζεται να δεις και να ακούσεις για να πιστέψεις! Εδώ θα βρεις πράγματα που κάναμε και πήγαν καλά αλλά και πράγματα που θελήσαμε να κάνουμε και πήγαν εξαιρετικά στραβά!

THOUGHTS

Σκέψεις, αΠόψεις, γνΩμες

Ό,τι μου κατεβαίνει. Ό,τι σου κατεβαίνει. Ό,τι μας κατεβαίνει. Ό,τι τους κατεβαίνει.

TEACHER TIPS

Τα κόλπα της δουλειάς

Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν την ξέρεις από την αρχή. Ο καλός Δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος. Θα σου πω τι έμαθα, λοιπόν, αφού την πάτησα πρώτα, μήπως σου γλιτώσω χρόνο!