Ο κύριος; Κρέας ή ψάρι;

Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, ακούω πάντα τα ίδια ερωτήματα από γονείς και φίλους που έχουν μικρά παιδιά. Μαθαίνουν τα παιδιά αγγλικά στο σχολείο; Πόσο νωρίς πρέπει να ξεκινήσουμε φροντιστήριο; Και τι είναι καλύτερο για το παιδί μου, το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο;


Δεν είναι απλά ερωτήματα, ούτε έχουν εύκολες απαντήσεις. Αλλά για το αν μαθαίνουν γενικά καλύτερα τα παιδιά στην τάξη ή στο ιδιαίτερο μάθημα, η απάντηση για εμάς που είμαστε λάτρεις του καλού φαγητού μπορεί να βρεθεί σε μια πολύ παραστατική αναλογία.Το ιδιαίτερο είναι ένα γεύμα σε ακριβό εστιατόριο. Σου ετοιμάζουν ένα πιάτο με υπογραφή. Δε βιάζονται, θα πάρουν το χρόνο που χρειάζεται ώστε να το κάνουν σωστά προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια. Εν τω μεταξύ, αφοσιωμένοι σερβιτόροι φροντίζουν να μην αδειάσει το ποτήρι σου, να είναι καθαρό το τραπέζι σου και να προλάβουν κάθε σου ανάγκη πριν γίνει επιτακτική. Το πιάτο που έρχεται είναι σε μεγάλο βαθμό φτιαγμένο πάνω στα γούστα σου. Είναι εκλεκτικό και σχεδόν σίγουρο ότι θα το απολαύσεις και θα σου προσφέρει αυτό που χρειάζεσαι. Στο τέλος του γεύματος, πληρώνεις ανάλογα με την υψηλή εξυπηρέτηση και μπορεί να σου έχει μείνει και μια λιγούρα για πίτσα ή μπέργκερ με τα φιλαράκια σου!


Η τάξη, αγαπημεν@ μου, είναι ένας πλούσιος μπουφές που τον επισκέπτεσαι με πολύ κόσμο. Μπορώ να βάλω τα δυνατά μου να σου ετοιμάσω ένα μπουφέ με ποιότητα και ποικιλία. Θα χρησιμοποιήσω για αυτό το σκοπό όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης γαστριμαργίας. Θα εξηγήσω αναλυτικά τις οδηγίες για τη σειρά εξυπηρέτησης και θα δείξω ακριβώς πώς θα γίνει η προμήθεια φαγητού. Θα φροντίσω να έχουν όλοι πρόσβαση και ο μπουφές μου να έχει κάτι για τον καθένα. Αν χρειαστεί, θα προσαρμόσω λίγο τα πιάτα με βάση τους θαμώνες μου. Θα φροντίσω να υπάρχει αρκετός χρόνος για τον καθένα. Και θα δώσω το σύνθημα.


Τελικά, όμως, το πόσο και τι θα φας εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Από το πόσο σωστά εφάρμοσες τις οδηγίες. Πώς χωροθέτησες το πιάτο σου. Πόσο γρήγορα έφτασες και πόσο σωστά διάλεξες. Και φυσικά, από το πόσο καλοπερνούσες στο τραπέζι σου με τα φιλαράκια σου και γι' αυτό δεν πρόσεχες αρκετά ή δεν πήγες εγκαίρως! Γι' αυτό και στην τάξη, που είναι ένας μαγικός χώρος όπως και να 'χει, δε θα μάθουν ποτέ όλοι τα ίδια πράγματα, ακριβώς όπως στον υπέροχο κατά τα άλλα μπουφέ, δε θα φάνε ποτέ όλοι το ίδιο πιάτο.
Ποια είναι η απάντηση λοιπόν; Η αυτονόητη. Σε πράγματα που έχουν να κάνουν με την μάθηση και τη γνώση, δεν υπάρχει ενιαία συνταγή. Αυτό που μπορεί να δουλεύει, λίγο-πολύ, για τους περισσότερους, δε σημαίνει ότι θα δουλέψει για σένα. Και φυσικά, πάντα πρέπει να έχουμε στο νου και τι ακριβώς χρειαζόμαστε, ποιος είναι ο στόχος μας. Όταν αυτό γίνει ξεκάθαρο, τότε είναι ώρα να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε σε ποιο βαθμό μας καλύπτει αυτό που έχουμε μπροστά μας και τι θα κάνουμε εμείς γι' αυτό.


Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάποιος κουράστηκε πολύ για να ετοιμάσει αυτόν τον μπουφέ. Κι αν εσύ δε χόρτασες, ή αν δεν έφαγες τελικά ακριβώς αυτό που ήθελες, σκέψου τι μπορεί να έκανες λάθος και τι πήγε στραβά. Μην πυροβολείτε από την αρχή τον σερβιτόρο!
332 views0 comments

Recent Posts

See All
 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

κατηγορίες άρθρων και τι θα βρεις στην καθεμιά

A STUDENT ONCE TOLD ME

Κάποτε ένας μαθητής μου είπε

Ιστορίες που ξεκινούν από μια αθώα απορία, μια σκέψη ή μια παρατήρηση που έκανε ένα από τα απίθανα παιδιά που έχουν περάσει από την Αίθουσα 9.

IDEAS IN PRACTICE

Τι κάναμε στην τάξη και μας άρεσε

Καμιά φορά χρειάζεται να δεις και να ακούσεις για να πιστέψεις! Εδώ θα βρεις πράγματα που κάναμε και πήγαν καλά αλλά και πράγματα που θελήσαμε να κάνουμε και πήγαν εξαιρετικά στραβά!

THOUGHTS

Σκέψεις, αΠόψεις, γνΩμες

Ό,τι μου κατεβαίνει. Ό,τι σου κατεβαίνει. Ό,τι μας κατεβαίνει. Ό,τι τους κατεβαίνει.

TEACHER TIPS

Τα κόλπα της δουλειάς

Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν την ξέρεις από την αρχή. Ο καλός Δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος. Θα σου πω τι έμαθα, λοιπόν, αφού την πάτησα πρώτα, μήπως σου γλιτώσω χρόνο!