4+1 εύκολες και γρήγορες ιδέες για την πρώτη μέρα στην τάξη

"Τα ψέμματα τελείωσαν, οι μέρες πλησιάζουν" ξεκινά ένα αγαπημένο παραμύθι και περιγράφει ακριβώς τα συναισθήματα αυτών των ημερών! Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ας δούμε μερικές εύκολες και ενδιαφέρουσες ιδέες για να κάνουμε την καλύτερη αρχή με μικρ@ς μαθητ@ς στις τάξεις μας !


Όπως και να ήταν το καλοκαίρι για τον καθένα και την καθεμιά μας, τελείωσε. Ελπίζω ότι κατάφερες να κάνεις το καλύτερο για σένα και ότι γέμισες με την ενέργεια που θα μας χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε τη χρονιά που έρχεται!


Εδώ και λίγες βδομάδες, βλέπω συνεχώς υπέροχες ιδέες για το πώς μπορούμε να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα, να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια της πρώτης μέρας και να μπούμε δυναμικά στην καινούρια χρονιά, χωρίς όμως να χάσουμε αμέσως την καλοκαιρινή μας διάθεση. Μάζεψα λοιπόν αυτά που μου άρεσαν περισσότερο και σου τα προτείνω εδώ για να διαλέξεις ό,τι σου ταιριάζει. Όπως πάντα, είναι ιδέες εύκολες και γρήγορες που δε χρειάζονται φοβερή προετοιμασία αλλά που θα έχουν σίγουρα το αποτέλεσμα που θέλουμε!


1. Πές το με ένα χορό


Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της μετάβασης στην τάξη μετά από ένα χαλαρωτικό καλοκαίρι χωρίς κανόνες είναι όλο αυτό το περίσσευμα ενέργειας που φέρνουν τα μικρά παιδιά. Γιατί λοιπόν να μην τα ξαφνιάσουμε ξεκινώντας με ένα κεφάτο χορευτικό πριν προσπαθήσουμε να τα συμμαζέψουμε στα θρανία; Θα είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εκείνα και θα κάνει θαύματα στην εκτόνωση της νευρικότητας που σίγουρα έχουν ώστε να μπορέσουν μετά να συγκεντρωθούν καλύτερα στην εισαγωγή και τις οδηγίες που θα ακολουθήσουν.Για μας που διδάσκουμε αγγλικά, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε το παραπάνω τραγουδάκι από τα αγαπημένα ELT Songs που θυμίζει παράλληλα και τις πιο συνηθισμένες οδηγίες που ακούγονται στην τάξη και τις συνδυάζει με εύκολες ρυθμικές κινήσεις! Αν έχουμε προτζέκτορα, προβάλλουμε και το βίντεο, αλλιώς παίζουμε μόνο το τραγούδι και χορεύουμε μαζί τους! Υπάρχουν πολλές τέτοιες επιλογές και στα ελληνικά φυσικά, και θα μας πάρει τρία με πέντε λεπτά να κάνουμε αυτή την κεφάτη εισαγωγή στη χρονιά!


2. Αν δεν μπορείς να το πεις, ζωγράφισέ το!


Μια από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές για να περάσει η πρώτη μέρα είναι να μιλήσουμε για το καλοκαίρι. Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν τους ζητούμε να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μας και τους φίλους τους. Ας το εμπλουτίσουμε φέτος με την παρακάτω έξυπνη και δημιουργική ιδέα:Δίνουμε στο κάθε παιδί ένα φύλλο με δυο τρεις τυχαίες γραμμές σε διάφορα σημεία. Τους ζητάμε να θυμηθούν μια όμορφη εικόνα από το καλοκαίρι τους και, χρησιμοποιώντας τα χρώματα και τη φαντασία τους, να συμπληρώσουν την εικόνα όπως νομίζουν! Με μηδέν προετοιμασία, πέρα από τρεις γραμμές και λίγες φωτοτυπίες, έχουμε το σκελετό ενός πολύ δημιουργικού πρώτου μαθήματος και μια αφορμή να συγκεντρώσουν τη σκέψη τους και να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους πιο οργανωμένα. Μπορείς να βρεις κι άλλα παραδείγματα εδώ, ή να φτιάξεις τα δικά σου!


3. Και ο χρόνος αρχίζει από ...


Αν έχουμε περισσότερο χρόνο και δουλεύουμε με μεγαλύτερα παιδιά, τότε υπαρχει κι άλλος τρόπος να ξεκινήσουμε κεφάτα μιλώντας παράλληλα για το καλοκαίρι. Γιατί να μην παίξουμε ένα τηλεπαιχνίδι; Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες ανάλογα με το πού κάθονται και παίζουμε μια παραλλαγή του αγαπημένου σε όλες τις ηλικίες "Ρουκ Ζουκ". Αντί να μας πει το κάθε παιδί που πήγε διακοπές, του ζητάμε να το περιγράψει στην ομάδα του.


Ζητάμε από τα μέλη της ομάδας να κλείσουν καλά τα αυτιά τους και αν είναι εύκολο, να σιγοτραγουδάνε ένα σκοπό μέχρι να έρθει η σειρά τους. Ο πρώτος παίχτης ξεκινάει να περιγράψει στον δεύτερο το μέρος που πήγε διακοπές ή που επισκέφτηκε και του άρεσε. Μόλις ο δεύτερος το μαντέψει σωστά, συνεχίζει και περιγράφει ένα δικό του μέρος στον τρίτο παίχτη κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν οι παίχτες ή οι ομάδες. Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μέρη, ή αν θέλουμε να το παίξουμε στα αγγλικά, μπορούμε να παίξουμε με summer words! Κερδίζει η ομάδα που θα μαντέψει τις περισσότερες φορές σωστά μέσα στο χρόνο.


4. Τραγουδάκι, τραγουδάκι, δεν υπάρχει τέλος...


Να και μια πολύ ωραία ιδέα που θα μας δώσει την ευκαιρία να τονώσουμε το ομαδικό πνεύμα στην τάξη από την πρώτη κιόλας μέρα. Πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, τύχαινε να ακούσω παιδιά μιας τάξης ή ενός τμήματος να τραγουδάνε ένα τραγούδι για την τάξη τους που είχαν γράψει τα ίδια. Κάτι σαν τον ύμνο μιας ομάδας, το έλεγαν σε κάθε ευκαιρία αλλά κυρίως όποτε έπρεπε να συναγωνιστούν με άλλες τάξεις ή σχολεία. Μου άρεσε πάντα σαν ιδέα, έβλεπα ότι λειτουργούσε σαν ένα στοιχείο που ένωνε την ομάδα και τόνωνε το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου όπου γίνονται αποδεκτά.Γιατί λοιπόν δεν ξεκινάμε τη χρονιά δίνοντας τον τόνο της ομάδας από την πρώτη κιόλας μέρα; Τα παιδιά μπορούν να χωριστούν σε ομάδες και κάθε ομάδα να γράψει μια στροφή. Το πιο εύκολο είναι να διαλέξουμε μια γνωστή σε όλους μελωδία, π.χ. από μια επιτυχία του καλοκαιριού που πέρασε για να μας το θυμίζει κιόλας. Για εκείν@ς που αισθάνονται πιο δημιουργικ@, μπορούμε να γράψουμε την εντελώς δική μας μελωδία, ή να ζητήσουμε από τον/την συνάδελφο της μουσικής να βοηθήσει!


5. Ψάξε και βρες!


Κράτησα για το τέλος αυτή την ιδέα, αν και την έχω εφαρμόσει πολλές φορές γιατί τη θεωρώ μια πολύ καλή αφορμή για να αρχίσουμε. Πολλές φορές, οι πιο δημιουργικές και παιχνιδιάρικες αρχές έχουν προϋποθέσεις. Τι γίνεται ας πούμε αν είμαστε σε καινούριο σχολείο ή με καινούρια τάξη για πρώτη φορά; Ή αν δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να παίξουμε μουσική, βίντεο; Και φυσικά, ακόμα και αν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, μπορεί να θέλουμε να ξεκινήσουμε με τα βιβλία.


Ένας εύκολος τρόπος να ξεφυλλίσουμε τα καινούρια μας βιβλία, λοιπόν, και να αρχίσουμε να γνωριζόμαστε με αυτά, είναι το παιχνίδι "Ψάξε, βρες". Δε χρειαζόμαστε τίποτα παρά μόνο διάθεση και ίσως μια μικρή επιβράβευση για τα παιδιά, ας πούμε κάτι νόστιμο και υγιεινό, ή ένα μικρό μολύβι για την αρχή της χρονιάς. Βγάζουμε τα βιβλία στο θρανίο και εξηγούμε ότι τα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους ορισμένο χρόνο για να βρουν μέσα στο βιβλίο αυτό που ζητάμε. Πρέπει όμως να ξεκινήσουν να ψάχνουν με το σύνθημά μας.


Τους ζητάμε να ξεφυλλίσουν γρήγορα το βιβλίο και να εντοπίσουν μια συγκεκριμένη εικόνα, ένα κείμενο για ένα συγκεκριμένο θέμα, μια φωτογραφία κάποιου, ένα είδος κειμένου (π.χ. διαφήμιση) ή ό,τι τελος πάντων θα τα αναγκάσει να ψάξουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου! Το κόλπο αυτό είναι πολύ χρήσιμο ειδικά αν έχουμε περιορισμένο χρόνο και μας εξασφαλίζει μια πρώτη γνωριμία με το βιβλίο αλλά παράλληλα εξάπτει και την περιέργεια και δημιουργεί τις πρώτες προσδοκίες! Αν θες να δεις γιατί οι προσδοκίες παίζουν μεγάλο ρόλο, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και σε αυτό το ποστ!


Γράψε μου στα σχόλια τις δικές σου ιδέες για την πρώτη μέρα και ... ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

1,690 views0 comments

Recent Posts

See All
 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

κατηγορίες άρθρων και τι θα βρεις στην καθεμιά

A STUDENT ONCE TOLD ME

Κάποτε ένας μαθητής μου είπε

Ιστορίες που ξεκινούν από μια αθώα απορία, μια σκέψη ή μια παρατήρηση που έκανε ένα από τα απίθανα παιδιά που έχουν περάσει από την Αίθουσα 9.

IDEAS IN PRACTICE

Τι κάναμε στην τάξη και μας άρεσε

Καμιά φορά χρειάζεται να δεις και να ακούσεις για να πιστέψεις! Εδώ θα βρεις πράγματα που κάναμε και πήγαν καλά αλλά και πράγματα που θελήσαμε να κάνουμε και πήγαν εξαιρετικά στραβά!

THOUGHTS

Σκέψεις, αΠόψεις, γνΩμες

Ό,τι μου κατεβαίνει. Ό,τι σου κατεβαίνει. Ό,τι μας κατεβαίνει. Ό,τι τους κατεβαίνει.

TEACHER TIPS

Τα κόλπα της δουλειάς

Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν την ξέρεις από την αρχή. Ο καλός Δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος. Θα σου πω τι έμαθα, λοιπόν, αφού την πάτησα πρώτα, μήπως σου γλιτώσω χρόνο!