Χριστούγεννα στη Σερβία, τη Ρωσία και την Ισπανία

Ένα project της Ε΄ τάξης για τα Χριστούγεννα του 2015

Λίγες μέρες πριν το εορταστικό τριήμερο, όταν αποφασίζαμε με ποιο τρόπο θα συμμετέχει η κάθε τάξη στο χριστουγεννιάτικο μπαζάαρ, οι μαθητές της Ε΄ την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης σκέφτηκαν ότι θα ήθελαν εκείνη τη χρονιά να προσφέρουν με διαφορετικό τρόπο. Πέρα από την καθιερωμένη μουσική συμμετοχή, έψαχναν τρόπο να συνεισφέρουν με κάτι εικαστικό. Κατέβασαν λοιπόν μια έξοχη ιδέα!


Ψάχνοντας για θέματα που να έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα, σκεφτόμασταν κλασικές συνταγές, τύπου "τα Χριστούγεννα σε άλλες χώρες". Και τότε τα παιδιά θυμήθηκαν ότι είχαμε στην τάξη παιδιά που είχαν καταγωγή ή είχαν ζήσει μεγάλο διάστημα σε ξένες χώρες. Συγκεκριμένα, μια συμμαθήτριά τους είναι μισή Ρωσίδα, ένας άλλος είναι μισός Σέρβος και ένας τρίτος έζησε τρια χρόνια στην Ισπανία. Η έμπνευση ήρθε!


Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, μία για κάθε χώρα, με αρχηγούς τους τρεις αυτούς συμμαθητές τους. Συζήτησαν, αποφάσισαν, μοίρασαν δουλειές και μέσα σε λίγες ώρες είχαν αρχίσει να γεμίζουν ένα padlet (ηλεκτρονικό σημειωματάριο) με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Έθιμα, τραγούδια, εικόνες και πληροφορίες στα ελληνικά και τα αγγλικά βρήκαν θέση εκεί. Στην επόμενη συνάντηση είχαμε τόσο πολύ υλικό που έπρεπε να βρούμε τρόπο να το οργανώσουμε για να το παρουσιάσουμε.Δείτε εδώ το αρχικό μας padlet με όλο το υλικό των μαθητών:

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανοίξετε το ηλεκτρονικό μας σημειωματάριο και να δείτε όλο το υλικό που βρήκαν τα παιδιά, δημοσιευμένο ή μη.

 

Μια που είχαμε τόσο πολύτιμο υλικό στα χέρια μας, και ήταν τόσο πολυμορφικό και διαδραστικό, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους. Χρειαζόμασταν μια εικαστική παρέμβαση στο χώρο: αφίσες! Χρειαζόμασταν τρόπο να δείξουμε όμως και τα βίντεο και τους συνδέσμους: ένα ηλεκτρονικό περιοδικό! Έτσι γνωρίσαμε το Canva και το Joomag.


Χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό σχεδιαστή του Canva, τα παιδιά συνδύασαν χρώματα, σχήματα, εικόνες και κείμενο και έφτιαξαν αφίσες που παρουσίαζαν μερικές πληροφορίες για τα Χριστούγεννα σε καθεμιά από αυτές τις χώρες. Με λίγη βοήθεια από το δάσκαλο στις τελευταίες πινελιές, δημιουργήσαμε τα Posters που παρουσιάζουμε εδώ αλλά και τυπωμένα υποδέχτηκαν τους καλεσμένους μας προσφέροντας αισθητική αλλά και ενδιαφέρουσες γνώσεις.

Δείτε εδώ τις αφίσες μας!


 

Τέλος, έμενε η πιο δύσκολη δουλειά: η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιοδικού. Τα παιδιά γνώρισαν το Joomag, ένα χρήσιμο, αν και λίγο δύσκολο στη χρήση, εργαλείο. Προσαρμόσαμε τα κείμενα και τα στοιχεία που θέλαμε να δημοσιευτούν και με λίγη τεχνική βοήθεια από το δάσκαλο, ετοιμάστηκε το Feasts and Festivals: Christmas Edition! Μπορείτε να απολαύσετε την ανάγνωση μετά μουσικής, να ακούσετε τα τραγούδια, να ξεφυλλίσετε απλώς, ή να μεγενθύνετε για να διαβάσετε πιο προσεκτικά. Καλή ανάγνωση!


Feasts and Festivals: Christmas Edition


 

Υ.Γ. Μην ξεχάσεις να γραφτείς εδώ για να μη χάσεις κι άλλες ιστορίες σαν κι αυτή!


205 views0 comments

Recent Posts

See All
 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

κατηγορίες άρθρων και τι θα βρεις στην καθεμιά

A STUDENT ONCE TOLD ME

Κάποτε ένας μαθητής μου είπε

Ιστορίες που ξεκινούν από μια αθώα απορία, μια σκέψη ή μια παρατήρηση που έκανε ένα από τα απίθανα παιδιά που έχουν περάσει από την Αίθουσα 9.

IDEAS IN PRACTICE

Τι κάναμε στην τάξη και μας άρεσε

Καμιά φορά χρειάζεται να δεις και να ακούσεις για να πιστέψεις! Εδώ θα βρεις πράγματα που κάναμε και πήγαν καλά αλλά και πράγματα που θελήσαμε να κάνουμε και πήγαν εξαιρετικά στραβά!

THOUGHTS

Σκέψεις, αΠόψεις, γνΩμες

Ό,τι μου κατεβαίνει. Ό,τι σου κατεβαίνει. Ό,τι μας κατεβαίνει. Ό,τι τους κατεβαίνει.

TEACHER TIPS

Τα κόλπα της δουλειάς

Ό,τι δουλειά και να κάνεις, δεν την ξέρεις από την αρχή. Ο καλός Δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος. Θα σου πω τι έμαθα, λοιπόν, αφού την πάτησα πρώτα, μήπως σου γλιτώσω χρόνο!